Wie zijn wij

Misschien heb je ooit horen spreken over ‘de orde van de dominicanen’ of heb je ooit met één van hen kennis gemaakt? Dan merk je vlug dat het om een beweging met een duidelijke identiteit gaat die groeide doorheen acht eeuwen van hun geschiedenis. Men noemt haar leden ook ‘predikbroeders’ omdat verkondiging hun belangrijkste opdracht is in de Kerk. Verkondiging in de brede betekenis van het woord genomen: als commentaar op de heilige Schrift, als spirituele conferenties of het doceren van theologie, in de vorm van publicaties of gewoon als concrete getuigenis door hun leven. Om te weten wat die opdracht concreet inhoudt kunnen we ook kijken naar het leven van de  stichter, sint Dominicus, want hoe hij optrad en reageerde op de uitdagingen van zijn tijd is niet zo verschillend van wat vandaag gebeurt.

Lees meer

De provincie van België

Na vele jaren zijn we terug één Belgische Dominicaanse Provincie geworden.
Vlaamse paters en paters uit Wallonië zijn terug verenigd en duidelijk tweetalig.
En dat is voor niemand een probleem.
Onze kloosters bevinden zich in Sint-Amandsberg, Brussel, Leuven, Louvain la neuve,
Luik en Antwerpen. We hebben ook ons huis en onze kerk in Knokke-Zoute.
In Knokke worden er tijdens het weekend (in normale tijden) steeds vieringen opgedragen door ons paters Dominicanen. Tijdens de week is er mogelijkheid dat wij als paters Dominicanen even kunnen uitblazen of gewoon een beetje vakantie kunnen nemen. Anderzijds worden ook nu en dan studiedagen georganiseerd die dan ook doorgaan in ons huis te Knokke. Elk klooster heeft zijn prior die is gekozen door de kloostergemeenschap. Alle kloosters samen staan onder de deskundige leiding van de Provinciaal die eens om de 4 jaar wordt gekozen door onze Dominicaanse broeders.
Onze provinciaal wordt bijgestaan door een broeder vicaris en een broeder econoom.
Al deze broeders zorgen ervoor dat alles overal piekfijn verloopt.

Zieke broeders die meer en meer hulp nodig hebben, raden we aan om naar een
woon-zorg-centrum te gaan. Leven als broeders onder elkaar – ja dat doen wij –
Wij verzamelen elke dag om te bidden s'morgens en 's avonds.

Elk klooster heeft ook zijn dagelijkse eucharistie. Elke gemeenschap leeft op een specifieke Dominicaanse manier en dat is studie, bidden, mediteren, broederlijk samenzijn

                               LAUDARE, BENEDICERE, PRAEDICARE

Blijf op de hoogte !

Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwbrief !